sv 031 701 70 10 Mon - Fri 07:00 - 17:00 Danska Vägen 65C 416 59 Göteborg Aröds Industriväg 60 422 43 Hisings Backa
sv 031 701 70 10 Mon - Fri 07:00 - 17:00 Danska Vägen 65C 416 59 Göteborg Aröds Industriväg 60 422 43 Hisings Backa
Certifierad
Org nr: 556948-7266
Bästa
#1 i Göteborg
BEGÄR OFFERT

Hur du förbereder dig innan renoveringen?

Hur du förbereder dig innan renoveringen?

Förbereder du dig för renovering? Det kan lätt kännas som ett överväldigande projekt oavsett om det är ett enstaka rum som badrum eller kök som ska renoveras eller om du planerar en total husrenovering. Det är därför ett renoveringsprojekt är något man bör planera väl i förhand så man har klart för sig vad det är som ska göras, hur arbetet ska utföras och av vem.

IMG_0688

Läs vidare för några korta punkter om vad man bör tänka på innan man sätter igång med renoveringen:

 

  1. Fixa själv eller anlita hantverkare? Man bör vara ärlig mot sig själv och inte ta på sig ett större projekt än man klarar av. Saknar man helt erfarenhet sedan tidigare bör man tänka sig för innan man river ut hela sitt badrum och istället anlita duktiga hantverkare. Är det mindre bråttom med arbetet kan man pröva sina vingar först med några enklare projekt.
  2. Vad är din budget? Det är viktigt att ha en bra idé om kostnaderna involverade i renoveringsprojektet. Ska man anlita hantverkare får man en offert med uppskattat pris och tidsåtgång att luta sig mot. För den som ska fixa hela projektet själv är det svårare att uppskatta en budget. Är man ute i god tid har man dock chansen att minska ned på sina materialkostnader genom att jaga efter de lägsta priserna på de material man behöver. Viktigt är att se till att man har ett rejält spelrum så att inte arbetet måste stanna upp bara för att man inte har råd att slutföra det. Då är det bättre att skjuta på projektet och spara tills man har bättre marginaler.
  3. Vad är tidsplanen? En sak renoveringar har gemensamt med projekt i företagsvärlden är att allt som oftast tar det betýdligt längre än vad man först tror. Det är därför det är viktigt att man ser till att man verkligen har tid att slutföra projektet. Ska man arbeta själv på sin lediga tid kan detta dra ut längre än vad som är hållbart, speciellt om familjen under tiden saknar tillgång till ett riktigt kök.
  4. Vilka lagar och bestämmelser gäller? Det är otroligt viktigt att kolla upp om man behöver bygglov för de renoveringar man tänkt göra. Detta borde egentligen vara punkt ett då man ej bör börja med övrig planering innan man drar igång med sitt arbete. Ska man anlita hantverkare bör man fråga om saker som RUT-avdrag och vilka försäkringar företaget har för att vara på den säkra sidan. Man bör alltid anlita en hantverkarfirma med gott rykte, även om det kan bli lite dyrare sparar man sig mycket potentiellt besvär i framtiden.
  5. Kartlägg el- och vattenledningar Ska man slå ner en inre vägg eller borra och spika är det mycket viktigt att man kartlägger vilka ledningar och rör som finns i väggen. Man kan anlita en hantverkare för denna kartläggning eller göra arbetet själv med en bra kabel- eller regelsökare. Det är viktigt att man är noggrann och ser till att man verkligen vet hur man använder sitt mätinstrument. Att borra hål i vattenledning kan göra att renoveringen slutar i katastrof.
  6. Vilka väggar är bärande? Ska man helt slå in en innervägg måste man givetvis försäkra sig om att strukturen i huset håller för detta.
  7. Finns det asbest i huset? Bor man i ett hus med anor från fyrtio- eller femtiotalet finns det risk att så kallade eternitskivor har använts. Även i rör och ventilation kan asbest förekomma. Det är viktigt att man gör efterforskningar om detta så att man kan skydda sig innan man utför något arbete.

 

Genom att gå igenom dessa korta punkter har du förhoppningsvis fått en bättre idé om vad som krävs för att du ska kunna genomföra en lyckad renovering. Genom att bryta ned projektet i delmål och planera i förväg blir det lättare att få sin renovering klar i tid och till en rimlig kostnad. Lycka till!

 

About the author

Kära vännner Bygglov och TV4

Följ oss på Instagram