sv 031 701 70 10 Mon - Fri 07:00 - 17:00 Danska Vägen 65C 416 59 Göteborg Aröds Industriväg 60 422 43 Hisings Backa
sv 031 701 70 10 Mon - Fri 07:00 - 17:00 Danska Vägen 65C 416 59 Göteborg Aröds Industriväg 60 422 43 Hisings Backa
Certifierad
Org nr: 556948-7266
Bästa
#1 i Göteborg
BEGÄR OFFERT

Kom igång med din altan i 5 enkla steg

Ett klassiskt projekt för villaägare på vårkanten är att bygga en altan. Att duka upp på den nya altanen en ljum sommarkväll skänker stor glädje åt hemmafixare av alla erfarenhetsnivåer.

Altanbygge är ett projekt som kan ros i land även av den mindre erfarne. Men trots att det är ett enklare projekt kräver det ändå viss planering och eftertanke innan man börjar snickra. Läs vidare för fem enkla steg som hjälper dig att komma igång med att bygga den perfekta altanen för dina sommarkvällar.Altan | Australian Bygg Göteborg

1. Planera

Det första steget är att göra klart för sig exakt vad för slags altan man vill ha. Vilken sida av huset ska man bygga på? Ska altanen vara på marknivå eller behöver den byggas högre? Hur stor ska den vara? Det kan vara en bra idé att mäta och markera ut ytan man vill bygga på för att få en känsla av hur stort projektet blir. Efter detta bör man fundera på vilket material man vill bygga sin altan av. Det populäraste materialet för altaner är tryckimpregnerat trä men andra alternativ finns. Är man osäker kan man ta kontakt med sin bygghandlare för att få råd.

2. Skiss

När du skaffat dig en grundläggande idé om hur du vill att din altan ska se ut är det dags att sätta penna till papper och göra en skiss över projektet. Skissen kan vara ganska enkel då en altan på marknivå kan byggas på en grund av stenplattor och ej behöver plintar eller räcke. Det finns många byggbeskrivningar för altaner online och i tidningar man kan ta inspiration från och sedan modifiera efter eget tycke och smak.

3. Bygglov?

De flesta enklare typer av altaner behöver ej bygglov men det är inte alltid glasklart exakt vad som gör att bygglov behövs. I grund och botten kan en allt kräva bygglov om den räknas som en nybyggnad eller tillbyggnad. Om man är osäker bör man kontakta den lokala byggnadsnämnden.

4. Materialinköp

Med en färdig skiss har du förhoppningsvis klart för dig. Exakt vad för material du behöver för ditt projekt. Genom att ha alla längder mätta kan du minska dina materialkostnader och minimera spill. Se också till att du har alla verktyg som behövs för projektet. Om du är ute i god tid kan du spara ytterligare pengar genom att leta efter specialerbjudanden hos lokala bygghandlare eller online.

5. Kom igång!

När det väl är dags att börja projektet finns det några saker man ska tänka på. Se till att vara ute i god tid speciellt om du inte har byggt något liknande tidigare. Ta en funderare på om du klarar av hela bygget själv eller behöver ta hjälp av hantverkare för delar av projektet. Ska du bygga en upphöjd altan kan du till exempel låta en hantverksfirma lägga grunden och gjuta plintar och sedan bygga själva altanen på egen hand.

 

Förhoppningsvis har denna kortfattade genomgång gett dig modet att sätta altanplanerna i verket. Vi önskar dig många år av härliga grillkvällar ute på den egenbyggda uteplatsen!

 

About the author

Kära vännner Bygglov och TV4

Följ oss på Instagram